Ultima ofertă a Guvernului pentru bugetari. „Facem ce ne permitem să facem”

Ultima ofertă a Guvernului pentru bugetari. „Facem ce ne permitem să facem
Publicat: 31/05/2016, 18:18

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, ordonanța de urgență privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educație, prevede o creștere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, potrivit unui exemplu conținut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conține cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradația de merit, 601 lei, indemnizație diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensații tranzitorii rural, 241 lei, și se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, și spor rural, 241 lei, și rezultă un salariu brut de 4.946 lei.

Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conține salariul de încadrare și sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradația de merit, 789 lei, îndemnizație diriginte, 395 lei, compensații tranzitorii rural, 241 lei, și se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.

În ceea ce privește învățătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani și studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conține majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradația de merit, 448 lei, indemnizația de diriginte, 224 lei și sporul de vechime- 616 lei și se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.

În varianta propusă de Guvern, conform grilei ordonanței de urgență, salariul de bază este 2.352 lei (conține salariul de încadrare și sporul de vechime). La salariul de bază se adaugă gradația de merit, 588 lei și indemnizația de diriginte, 294 lei, astfel că se ajunge la un salariu de bază de 3.234 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 154 de lei față de cât câștigă în prezent un învățător cu gradul I.

Potrivit documentului, salariile debutanților cresc în medie cu 16%.

Negocierile dintre sindicaliștii din învățământ și reprezentanții Ministerului Muncii au eșuat, profesorii urmând să declanșeze acțiuni de protest în Capitală pe 1 iunie, au declarat, luni, reprezentanții sindicatelor pentru MEDIAFAX.

Sindicaliștii din învățământ s-au întâlnit, luni, cu reprezentanții Ministerului Muncii, pentru o nouă rundă de negocieri privind salarizarea. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de propunearea Guvernului și spun că miercuri vor avea loc acțiuni de protest în Capitală.

Potrivit liderului Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, propunerea Guvernului a fost pentru o corecție de 5% în grila de salarizare, ceea ce ar însemna creșteri doar pentru o parte a cadrelor didactice.

„Negocierile au durat 30 de minute. Am propus o creștere salarială de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau de 5% de la 1 august 2016 și de încă 5% de la 1 ianuarie 2017. Propunerea Guvernului a fost pentru o corecție de 5%. Acesta este lucrul care ne-a nemulțumit”, a declarat pentru MEDIAFAX liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Miercuri va avea loc în Capitală un marș de protest al cadrelor didactice, la care se vor alătura elevi și părinți.

„Vom comunica rezultatul negocierilor în teritoriu. Cel mai probabil, oamenii nu vor fi mulțumiți și în proporție de 99% marșul de protest va avea loc”, a mai adăugat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Ministrul Muncii: Creșterile populiste de anul trecut au accentuat decalajul. Facem ce ne permitem

Despre ordonanța Guvernului, Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat marți că ea se concentrează deocamdată pe corecții, cele care vor putea fi remediate. Pîslaru a ținut, însă, să precizeze că vor exista ajustări care nu vor putea fi aplicate în acest an.

Un motiv ar fi „creșterile populiste” de salarii aplicate de Guvernul Ponta care, implementate unui sistem cu disfuncționalități, nu fac decât să accentueze problemele salariale, a adăugat ministrul.

„Scopul principal pe care l-am avut în demersul nostru a fost acela de a remedia o situație disfuncțională din sistemul de salarizare. Ne concentrăm în acest act normativ pe corecțiile pe care el avem de făcut, nu putem rezolva într-un an greșelile care s-au făcut în cinci”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

În același timp, ministrul Muncii a ținut să precizeze că prin această ordonanță se vor face corecții doar în sensul creșterii salariilor, ceea ce înseamnă că ele nu vor scădea.

„Această ordonanță, ca și corecție, e într-un singur sens: de creștere salarială. Deci nu în sens negativ. Nu vor scădea salariile. Niciun salariu nu scade ca urmare a acestei ordonanțe. Avem un sector, sectorul de sănătate, în care modificăm structural grila. (…) Suntem într-o situație regretabilă în care multiplele probleme ale acestui sistem ies la suprafață, pentru că a existat o neglijență de a le trata în trecut”, a conchis ministrul Muncii.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: Dacă cineva a furat voturi la primul tur al alegerilor, ca premier mă voi...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Adrian Văncică, după rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „Bă, da’ am înnebunit...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, explică ce se întâmpla dacă Ciolacu intră în turul doi...
Profesor de Științe Politice: Renumărarea voturilor de către BEC va fi mult mai precară. Decizia...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
A început renumărarea voturilor! CCR anunță astăzi dacă va anula primul tur al alegerilor prezidențiale
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Cât e amenda dacă nu aprinzi luminile de ceață? Drumurile pe care sunt obligatorii
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
Iubire cu năbădăi: FEMEIA care l-a DOMINAT pe regele Carol al II-lea!
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Noua funcție ascunsă WhatsApp. Puțini utilizatori știu de ea
Ce mașină conduce Elena Lasconi. Ce avere deține candidata care a ajuns în turul doi...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Lino Golden, adevărul despre cearta cu Alex Velea și Mario Fresh: "Cum trădezi doi prieteni...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Experții demontează miturile zonei intime! Iată ce trebuie să știi despre sănătatea sexuală